Haber

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Ortadoğu’da 20 yıl öncesine dönemeyiz

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,Ortadoğu’da tekrarlanan şiddet ve çatışma döngüleriyle 20 yıl öncesine dönemem‘ diye uyardı.

borrelyaptığı açıklamada” Bugün önemli olan barış sürecine girmemiz gerektiğini herkese hatırlatmaktır.“söyleyerek” Eğer bu şiddet döngüsünü durdurmazsak, bu yeniden yaşanacak ve artık neredeyse unuttuğumuz bu sorunla başa çıkmak için bir fırsat, bir çeşit uyandırma çağrısı var.” söz konusu.

borrelAyrıca açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

Arap dünyasıyla barışın yeterli olduğuna inanıyoruz ama bu yeterli değil, bizzat Filistinlilerle barış yapılması gerekiyor. Yapılacak ilk şey Gazze’deki durumu nasıl yöneteceğimizi düşünmeye başlamaktır. Gazze savaşı sona erdiğinde istikrarlı bir çözüm arayacak bir zihniyete sahip olmamız gerekecek. Yirmi yıl öncesine dönemeyiz.

borrel Açıkladığı Gazze planı, ABD’nin yanı sıra AB ve Arap dünyasının öncülüğünde gerçekleştirilecek altı maddelik bir plana dayanıyor. Plan aşağıdaki maddeleri içeriyordu:

Gazze topraklarında daralma olmayacak,
İsrail’in Gazze’de uzun vadeli bir güvenlik varlığı olmayacak.
Gazzelilerin zorla yerinden edilmesi söz konusu olmayacak,
Batı Şeria ve Gazze için tek Filistin yönetimi kurulacak,
Arap liderlerin sürece katılımı sağlanacak,
Sürece Avrupa’nın katılımı sağlanacaktır.

borrelDaha önce yaptığı açıklamada, AB’nin Ortadoğu’daki sorumluluğu çok uzun bir süre ABD’ye devrettiğini ifade ederek şunları söylemişti: ” Çok eksiktik” ekledi.

ortakoyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu