Sağlık

Aniden Gelip Gününüzü Mahveden Baş Ağrılarının Aklınıza Bile Gelmeyecek Nedenleri

Hastayken yahut gözlerimiz rahatsızlandığında baş ağrısı çekmek epey olağan olsa da bazen apansız gelip tüm günümüzü mahvedebiliyor. Meğer aniden saplanan bu ağrılar sandığınız kadar beklenmedik değil! İşte baş ağrısının az bilinen nedenlerini ve bunlara karşı nasıl tedbir alacağınıza dair ipuçlarını sizler için içeriğimizde derledik, buyurun okumaya! ?

Genelde grip olmuşken yahut gözlerimiz bozulduğunda baş ağrısı çekeceğimizi esasen biliriz lakin bazen bu ağrı durduk yere saplanır ve günümüzü mahveder.

Peki bu ağrılar hakikaten sebepsiz yere mi patlak veriyor? Karşılığımız hayır zira baş ağrısının tahminen de hiç farkına varmadığınız kimi nedenleri var; buyurun bu nedenlere ve ağrıları nasıl önleyeceğimize bir arada bir göz atalım…

1. Farkında olmayabilirsiniz ancak ‘duruş bozukluğu’ baş ağrısının kıymetli nedenlerinden biri.

Dik durmamak vakitle sırtınızın, boynunuzun ve omuzlarınızın gerilmesine yol açıyor. Sonucunda ise tansiyondan kaynaklı baş ağrısı meydana geliyor; genelde başın ortasında hissedilen bu ağrı kimi vakitler alın bölgesine de sıçrıyor.

Peki bunu nasıl önleriz ya da ağrıyı nasıl azaltırız?

Mümkünse uzun müddet birebir konumda oturmayın; alışılmış bunun yanında dik oturmaya da ihtimam göstermelisiniz. Şayet saatlerce telefonda görüşmeniz gerekiyorsa kulaklık kullanmaya çalışın zira daima telefon tutmak omuzlarınızın gerilmesine yol açıyor olabilir.

2. Sonbahar aylarında artan korkulu ve depresif kanılar baş ağrılarının bir başka sebebi.

Bu fikirlerin ise ‘mevsimsel duygu durum bozukluğu’ ismi verilen ruhsal bir açıklaması var. Ayrıyeten sonbaharda daha az güneş ışığı alıyor oluşumuz ve hayatımızda yaşananlar da sebep olarak öne çıkıyor. Maalesef ki bunlar sıklaşan baş ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Peki bunları nasıl önleriz ya da ağrıyı nasıl azaltırız?

Öncelikle mümkün mertebe güneş ışığına çıkarak bedene gerekli olan D vitamini ve dert semptomlarını azaltmaya yardımcı olan melatonin üzere hormonları almalısınız. İdman yapmak ve yeni hobiler edinmek de geriliminizi azaltacaktır. Alışılmış ki beslenme burada çok kıymetli bir faktör; sıhhatsiz yiyeceklerden uzak durup D vitamini ve triptofan içeren besinler tüketmelisiniz.

3. Öğün atlamak ve bir müddet yemek yememek, şekerinizi düşürerek baş ağrısı çekmenize neden oluyor.

Vücudunuz şekeri niyet beyninize aç olduğunuz sinyalini gönderiyor ve bunu yaparken damarların da daralmasına neden oluyor. Böylelikle açlıktan kaynaklanan baş ağrısı ve hatta migren ortaya çıkıyor.

Peki bunu nasıl önleriz ya da ağrıyı nasıl azaltırız?

Bu tip baş ağrılarını gidermenin en yeterli yolu doğal ki de su içip yemek yemek! Lakin açlıktan kaynaklanan migrenle baş etmek bu kadar kolay olmayabilir. Şayet migrenden mustaripseniz, karnınızı doyurmanın yanı sıra bir fincan kahve içerek kafein tüketmek de yararlı olacaktır.

4. Soğuk havalar ne yazık ki baş ağrısını tetikleyen sebeplerden bir oburu.

Soğuk havanın tesiriyle hava basıncı düşüyor ve bu da kulaklar ve sinüslerde ağrı yapıyor. Üstelik kuru soğuk kelam mevzusuysa sinüslerdeki zarlar havanın kuruluğundan etkileniyor ve böylelikle önemli baş ağrısına hatta migrene sebep oluyor. Bilhassa de kronik ağrılar çeken beşerler, bu mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen şahıslar.

Peki bunu nasıl önleriz ya da ağrıyı nasıl azaltırız?

İyi bir uyku, istikrarlı beslenme ve gerilimi denetim altında tutma üzere yollar soğuk havadan kaynaklanan baş ağrıları ve migreni engellemede yardımcı oluyor.

5. Gerilimli bir haftadan sonra birdenbire rahatlamak da baş ağrısına neden oluyor.

Siz de hiç hafta içi boyunca sabahları âlâ kalkıp güzelim cumartesi günü başınızda keskin bir ağrıyla uyandınız mı? Bunun sebebi geçirdiğiniz gerilimli haftadan sonra gelen rahatlamayla damarlarınızın süratli halde daralıp genişlemesi! Sabah başınızın adeta zonklaması tam olarak bu yüzden.

Peki bunu nasıl önleriz ya da ağrıyı nasıl azaltırız?

Hafta boyunca günde sekiz saatten fazla uyumamaya itina göstermelisiniz. Bedeniniz için bu mühlet pek yeterli! Buna rağmen fazla uyumak ne yazık ki baş ağrısını tetikliyor ve hafta sonu sabahınızı mahvedebiliyor.

Siz hiç bu tip baş ağrıları yaşıyor musunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın! ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu