Ekonomi

Boeing, güvenlik endişeleri nedeniyle Ocak ayı uçak teslimatlarında %29 düşüşle karşı karşıya

Boeing Co., Ocak ayında uçak teslimatlarının geçen yılın aynı ayına göre %29 oranında azaldığını, müşterilere yalnızca 27 uçağın teslim edildiğini bildirdi. Düşüş, havacılık devinin, Boeing 737 MAX 9 uçağının karıştığı yakın tarihli bir kazanın ardından düzenleyiciler, yasa koyucular ve müşteriler tarafından artan incelemelerle karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıktı.

Şirketin ana kâr kaynağı olan 737 MAX’ın teslimatları, önceki iki ayda teslim edilen 40’tan fazla MAX’a göre önemli bir düşüşle 25 uçağa düştü. Buna karşılık, Ocak 2023’te Boeing, 35’i 737 MAX varyantı olmak üzere 38 uçak teslim etti.

Boeing’in sipariş defteri de, şirketin başarılı bir Aralık ayının ardından 2019’dan bu yana en düşük rakam olan yalnızca üç brüt sipariş almasıyla ilgili zorlukları yansıtıyordu. Üretici, adı açıklanmayan müşteriler tarafından iki 737 MAX uçağının iptal edildiğini ve İspanyol havayolu Air Europa’nın 787 Dreamliner siparişinin iptal edildiğini duyurdu.

Buna karşılık, Boeing’in Avrupalı ​​rakibi Airbus Ocak ayında 30 jet teslim etti ve 31 yeni sipariş aldı.

Boeing’in teslimatları ve siparişlerindeki düşüş kısmen, 5 Ocak’ta yeni Alaska Airlines MAX 9 uçağının kapı fişinin uçuş sırasında kırılmasıyla meydana gelen kazanın etkilerine bağlanıyor. Bunun üzerine ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing’in üretim süreçlerini denetlerken geçen ay MAX 9 modelini geçici olarak toprakladı ve MAX serisinin üretimine son verdi.

Boeing’in yaşadığı zorluklara ek olarak, tedarikçi Spirit Aerosystems de yakın zamanda bazı 737’lerin pencere çerçevelerinde uygunsuz şekilde açılmış deliklerden kaynaklanan bir üretim sorunu tespit etti. Bu kusur yaklaşık 50 uçağın teslimatını geciktirebilir.

Boeing, Ocak ayında 737 MAX’ın yanı sıra bir adet 787 Dreamliner ve bir adet 767 geniş gövdeli uçağın teslimatını gerçekleştirdi; Bu uçaklardan ikincisi ABD Hava Kuvvetleri için KC-46 tankerine dönüştürülecek.

31 Ocak itibarıyla Boeing’in birikmiş sipariş sayısı 5.626’dan 5.599 uçağa düştü; düzeltmeler hariç toplam 6.189 tamamlanmamış sipariş bulunuyor.

Boeing CEO’su Dave Calhoun, 31 Ocak’taki kazanç açıklamasında şirketin mevcut sorunları çözmeye odaklandığından 2024 için bir teslimat hedefi belirlemeyeceğini duyurdu. Calhoun, hem şirket hem de düzenleyici standartların yanı sıra müşteri beklentilerini de karşılamanın önemini vurguladı.

Boeing yöneticileri, 2018-2019 MAX krizinden etkilenen veya üretim hataları nedeniyle yeniden çalışma gerektiren depolanan 737 ve 787’lerin çoğunu 2024 yılı sonuna kadar teslim etmeyi planladıklarını belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

ulukislahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu