Ekonomi

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı: Türkiye dostumuz, müttefikimiz ve stratejik ortağımızdır

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel, “Türkiye sadece komşumuz değil aynı zamanda dostumuz, NATO müttefikimiz ve stratejik açıdan önemli ortağımızdır.” söz konusu.

Gabriel, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye’nin sadece komşu değil, aynı zamanda dost, NATO müttefiki ve stratejik değeri olan ortak olduğunu belirten Gabriel, “Ortak girişimler geliştirerek, iki ülkede yaşayan hemşehrilerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda ortak sorumlulukları da paylaşıyoruz. Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz’de barış, istikrar ve güvenlik alanıdır.” Paylaşıyoruz.” dedi.

Gabriel, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki diyaloğun iyi komşuluk, işbirliği ve ortak çıkarlara dayandığını belirtti.

Mevkidaşı Fidan’ın ziyaretinin değerli mesajlar taşıdığına işaret eden Gabriel, iki ülke arasındaki ilişkilerin başarıyla devam ettiğini vurguladı.

Enerji ve iklim alanında ortak çalışma grubu kurulacak

Gabriel, ziyaretin ardından güç ve iklim alanında ortak bir çalışma grubu kurulacağını, iki ülke dışişleri bakanlıklarının bu kümenin çalışmalarını koordine edeceğini söyledi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Gabriel, ülkesinin her zaman Türkiye’nin Avrupa yolunu desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

İkili görüşmelerinde bazı önemli konulara değinen Gabriel, NATO ortamında stratejik diyaloğun geliştirileceğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesini takdirle karşılayan Gabriel, “Düzensiz göçle mücadele konusu büyük önem taşıyor. Türkiye ile bu alanda iş birliği sadece Bulgaristan için değil, tüm Avrupa Birliği için çok önemli. ” söz konusu.

Gabriel, ekonomi, ticaret, ulaşım, altyapı, yatırımlar ve turizm alanlarında ikili iş birliğinin gözden geçirildiğini belirterek, inovasyon ve bilimsel araştırma konusundaki diyaloğun değerli olduğunu kaydetti.

Kültür ve eğitim alanında ikili işbirliğinin ve doğrudan temasların önemine dikkat çeken Gabriel, UNESCO kapsamında ortak girişimlere değindi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu