Haber

Engin Altay: “Dünya lideriyim diye hava atmak yerine Maraş ve Hatay’ın köylerindeki dramı devlete havale ederek çözüm bulacaksınız”

CHP Küme Başkan Yardımcısı Engin Altay, Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ertesi günü sosyal medyaya erişimin kısıtlanmasını talep ederek, “O BTK Başkanının yatacak yeri yok. İnsanlar zaten telefonla yatıyor. Enkaz altındaki adam sorar. Telefonla yardım istedi, yardım isteyemedi. O da yatacak. Yer yok” diye eleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “ilk günlerdeki eksiklik ve aksamaların kısa sürede giderildiğini” açıkladıktan sonra, “Aaa bu, muhalefetin ilk günlerde devlet yoktur iddiasının ispatıdır” dedi. İlk üç gün beceriksizlik iddiamızı kabul ediyor.” AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Elbette ulaşılmaz yerler, sıkıntılar, aksaklıklar olmuştur” açıklamasına Altay, “Olmamalı kardeşim. Ulaşılamayan yer kalmamalı. Halil Rıfat Paşa Meşhur bir sözü vardır: ‘Gidemeyeceğin yer senin değildir’. Maraş ve Hatay’ın köylerinde dramı cihan başkanıyım diye hava atacağınıza devleti oraya göndererek tahlil bulacaksınız.”

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin üzerinden 11 gün geçti. Bugün saat 9.00 itibarıyla açıklanan resmi verilere göre; 36.187 vatandaş hayatını kaybetti; 108 bin 68 vatandaş yaralandı. Bazı şehirlerde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı şehirlerde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ile CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir’in 3 yıl önce bölgelerinde depreme karşı yürütülen ve yapılması planlanan çalışmalara ilişkin verdikleri soru önergelerinin yanıtlanmadığını söyledi.

AFAD’ın faaliyet raporundan bilgi paylaşan Altay, “Merkez teşkilatında 549 kadro dolu, 139 kadro boş. Bu boş kadroların 89’u mühendis ve teknik personel. Taşra teşkilatında 2 bin 825 kadro var. 749 kadro var.” AFAD’da… Mühendis, mimar, şehir plancısı, teknisyen ve jeolog… Arama kurtarma teknisyeni, 352 kişi boş Erdoğan, boş AFAD’lar, AFAD’ın 352 arama kurtarma tekniker ekibini neden doldurmadınız? bütün bu işleri tek bir merkeze mi bağlıyorsun kardeşim, eminim dolmuştur.” Şimdi mucizelere seviniriz, daha onlarca, yüzlerce mucize yaşardık” dedi.

Altay’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

ANLAŞMASININ DİĞER BİR NEDENİ DE DEVLETİN DEPREM KARŞISINDA İHMAL ETMESİ VE SALGIN SONRASI HÜKÜMETİN MUAFİYETİ: 6 Şubat 2023’te yaşadığımız felaketin üzerinden 11 gün geçti. Bugün 16 Şubat 2023. Resmi rakamlara göre 36.187 canımızı kaybettik. Tabii halen hayatta olan ve enkaz altından çıkarılmaya çalışılan ve bugün bir mucize yaşayan vatandaşlarımız üzerimize su serpiyor ve kaldırılmayı bekleyen çok sayıda ceset olduğunu biliyoruz. Tabloyu ağırlaştıran depremin büyüklüğü ya da yıkıcılığı değildir. Deprem elbette çok büyük, çok yıkıcı bir deprem. Ancak gerçek tablonun kötüleşmesinin bir diğer nedeni de devletin deprem öncesi ihmali kadar deprem sonrasındaki beceriksizliğidir. Boş ver.

HÜKÜMETİN SALGIN RİSKİNE İLİŞKİN ÖNLEMLERİ OLSUN: Karşılanan talepler var, karşılanmayan talepler var. Karşılanan ama karşılanmayan talepler var. Yanlışlığın, hazırlıksızlığın, beceriksizliğin ve koordinasyon eksikliğinin temel olduğu bir yerdeyiz. İnsanlar sefil, üşümüş, aç, aç. Salgın riski de artıyor. vurguluyorum. Umarım hükümetin salgın riskine karşı önlemleri vardır.

ÇOK YAKININI KAYBEDİYOR VE SARSTI. BAY. İSMET TOKDEMİR BUNU SORDUKTAN SONRA 3 YIL OLDU: Neden bu eleştirileri yapıyoruz? 10 Mart 2020’de depremin yaşandığı iki büyük ilin Hatay Milletvekili Sayın İsmet Tokdemir önerge verdi. Cevap yok. İsmet Bey ne sordu? Olası bir depreme karşı Hatay ili ve ilçelerinde kaç tane acil toplanma alanı var? Hatay ilindeki bu acil toplanma alanlarının açık adresleri ve ilçelere göre dağılımları nelerdir? Hatay ili ve ilçelerinde bakanlık tarafından depreme dayanıklılık testi yaptırıldı mı? Evet ise, dayanıklılık açısından kaç bina test edildi? Hatay ili ve ilçelerinde deprem açısından sağlam ve riskli kaç bina var? Hatay ili ve ilçelerinde kaç tane okul, hastane ve kamu binası olası bir depremde risk altındadır? Hatay milletvekilimiz sordu. Birçok yakınını depremde kaybetmiş. Sevgili İsmet Tokdemir, bu soruyu soralı 3 yıl oldu.

CEVAP VERME ŞARTI YOK: Ali Öztunç, “Kahramanmaraş için deprem risk analizi yapıldı mı?” Ne zaman? 2020 yılında. Yapıldıysa ne zaman yapıldı ve sonuçları nelerdir? Kahramanmaraş’ta olası bir depreme karşı riskli binaları belirlemek için bir çalışma yapıldı mı? Eğer öyleyse, kaç tane? Kahramanmaraş olası bir depreme ne kadar hazır? Kahramanmaraş’ta arama kurtarma ve AFAD gruplarının sayısı nedir? Acil durum toplanma alanları belirlendi mi? Varsa bu alanlar nerelerdir? Uzmanların deprem riski yüksek iller arasında gösterdiği Kahramanmaraş’a son 5 yılda acil ve afet yardımı adı altında aktarılan kaynak miktarının ne kadar olduğunu sordu. Cevap vermeye tenezzül yok. Bu arkadaşlarımız o illerin vatandaşlarının seçtiği milletvekilleridir.

ARAMA KURTARMA TEKNİSYENİ, 352 KİŞİ HİÇBİR ERDOĞAN, BLANK AFAD: Bu harita Türkiye için yeni değil. (deprem risk haritası gösteriliyor) Fay hatlarını gösteren harita. Arkadaşlarımız sordu. Cevapsız. Bunun yerine nedir? AFAD… AFAD’ın 2022 performans raporu. Merkez teşkilatında 549 dolu ekip var, 139 boş ekip var. Bu açık kadroların 89’u mühendis ve teknik personeldir. Taşra teşkilatında 2.825 tam kadro bulunmaktadır. 749 kontenjanı var. AFAD’ın… Mühendisleri, mimarları, şehir plancıları, teknisyenleri ve jeologları… Arama kurtarma teknisyeni, 352 kişi boş Erdoğan, boş. AFAD’ın. Bütün bu işleri tek merkeze bağladığınız AFAD’ın 352 arama kurtarma teknisyeni ekibini neden doldurmadınız abi? Bunlar dolsaydı eminim mucizelere sevinirdik, daha onlarca, yüzlerce mucize yaşardık.

BU PLANDA SUNULAN HİÇBİR ŞEY 3 YILDA UYGULANMADI: AFAD’ın Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı… 2020’de vali başkanlığında oturan Süleyman Bey, oturun bakın dedi. Bir plan geliştirdiler. 3 yıldır bu planda öngörülen hiçbir şey uygulanmadı. Plan; Zayıf ve güçlü yanlarını ortaya çıkardı, uyarılarda bulundu. 2001’de plana not koymuşlar. Önemli bir not. Önemli uyarılar var, 2001 yılında yapıldı. 2020 yılı Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planına dahil edildi. Planda.

BU RAPORDAN SONRA BİZ HÜKÜMET OLARAK HATAY’DA AŞAĞIDAKİ TEDBİRİ ALDIK VEYA: Burası Hatay Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Afet Risk Azaltma Planı… 2021’de. Kim yazdı? Süleyman Soylu talimat verdi. Hatay Valisi bilirkişileri toplayıp kaleme aldı. Hayır. Biz hükümet olarak bu rapordan sonra Hatay’da şu önlemi aldık diye bir kelime, bir paragraf söyleyemezler. Bu rapordan sonra Kahramanmaraş’ta şu tedbirleri aldık diyemezler. Şimdi konuşmasak mı? Yani devletin beceriksizliğini, ihmalini, beceriksizliğini dile getirmemiz gerekmez mi? Yapacağız.

BUNU YAPMA ALLAH’TAN KORKUN, YAPMAYIN: AFAD, beceriksizliğinin ötesinde ne yapacağını bilemez durumda. İlk günden beri söylüyorum. İş makinesi geliyor, operatör ‘nereye gideyim’ diyor, AFAD ‘bekleyin anlatacağız’ diyor. Erdoğan’a her şeyi soruyorlar, umarım operatörler Erdoğan’a hangi batıklara gideceklerini sormakta geç kalmadılar. AFAD artık bunu yapmamalı; CHP’li belediyeye dur burada bekle diyor, AK Partili bir belediye geç geç diyor. Yapmayın, Allah’tan korkun, yapmayın. AFAD şunları yapar; Bir STK’ya dur diyor, bekle… Diğer STK’ya geç geç diyor. Olmaz, veba, veba… Her vebanın bir bedeli vardır. AFAD yetkilileri ve üst düzey yöneticileri… Allah çalışanlarından ve gönüllülerinden razı olsun.

KÖYLERE HAYVANLARIN KOKUSUDAN GİRİŞ OLMADIĞINI BİLİYOR MUYDUNUZ AHIRLARDA ÖLÜM: Mucizeleri birer birer göreceğiz ama enkaz altında binlerce insanımızın cesetleriyle karşılaşacağız. Sonra beslenme sorunlarımız var. Gıda ve hijyen sorunumuz var. İş birliği, AFAD’a el uzatıyoruz. Üzerindeki şüphe ve şüphelere ve üst yönetiminin beceriksizliğine rağmen günün polemik günü olmadığını söylüyorum. CHP ile yapmadığınız işbirliğini AK Parti belediyesi ile yaparsanız bu iş olmaz. Sivil toplum A ile yapmadığınız bir işbirliğini sivil toplum B ile yapıyorsanız, bu olmayacak. Günah, günah. Yemin ederim günah. Veba üzerinizde. Yukarıdan ne emir gelirse gelsin kardeşim. Belediye köye gidecek. göndermiyorsun Ahırlarda telef olan hayvanların kokusundan köylere girilmediğini biliyor musunuz? Buradan Et ve Süt Kurumu’na seslenmek istiyorum; verimli, temiz, güzel hayvanlar satın alıyorlar; Adamın dört ineği var, ikisi verimli alıyor, adamın evi üstüne çökmüş, hayvanlar tesadüfen kurtulmuş, ikisi zayıf, verimsiz, ben bunu almam diyor. Adam da o iki cılız inek ve buzağı için köyden ayrılamaz. Enkazdan ayrılmıyor. O iki cılız buzağıya verecek yemi yok.

200 SAAT SONRA GERÇEKLEŞEN MUCİZELER MR. KEMAL İYİ ERDOĞAN GİBİ: Depreme kadar olan büyüklük, tahribat ve hasarın sebebi ilk üç gün ve sonrasındaki hazırlık ve koordinasyon eksikliğidir. Bütün bilim adamları diyor ki: İlk üç gün yani 72 saat çok kıymetli. Orada ne yaptıysan onu yaptın. Ondan sonrası boş. İnsan bu tür mucizelere sevinmemek elde değil. Ağrı ilk üç gün, kayıp ilk üç gündür. Yine üzülerek belirtmek isteriz ki ilk gün fiilen bir hal yoktu, ikinci gün yarım yamalak bir hal ortaya çıktı, üçüncü gün kör topal çalışmaya başladı. Böyle olmamalıydı. Böyle bir felaket karşısında olmamalıydı. Türk devletinin büyüklüğü ile her zaman gurur duyduk. Yöneticileri beceriksiz olsa da; Vasıfsız devleti kuşatmış olsa da gücü, kabiliyeti ve kapasitesiyle her zaman gurur duyduk. Ama başarısız deyince polisi halkın evine gönderiyorlar. RTÜK televizyonları tehdit ediyor. Televizyonlar kurtarma mucizeleri şovuna döndü. Lütfen az önce anlattığım köyün görüntüsünü millete gösterin. Göstermezsin, RTÜK çöker. O mucizeler, 200 saat sonra gerçekleşen mucizeler, kesinlikle Erdoğan’ı olduğu kadar Kemal Bey’i de mutlu edecekti. Peki o köyler ne olacak? Çadır bulamadığı için hala betonların üzerinde yatan 78 yaşındaki Fatma Abla’nın akıbeti ne olacak? Bunları göstersen de olur, bir mucize göster yeter… Yazık, ayıp. Kızgınım. Dün Cumhurbaşkanımız da ‘Ben çok üzgünüm ve çok kızgınım’ dedi. Kızmamak gerçekten imkansız.

O BTK BAŞKANININ YERİNİ YATMADI: Şanlıurfa’ya ekmek geldi. Nereden? Suriye’den. Vay vay… Şanlıurfa’da deprem var, Suriye’de de var. ekmek geldi Suriye hükümeti yapmadı. gönderebilmek. Suriye’de kurduğumuz fırınlardan da ekmek geldi. Depremin özeti budur. Sonra o ikinci gün, Twitter’ı kapatıp bandı daraltmak nasıl bir duyguydu? O BTK Başkanının yatacak yeri yok. İnsanlar zaten telefonla yataktalar. Enkaz altında kalan adam telefonla yardım isteyecek, yapamadı. Ayrıca yatacak yeri de yok. Sonra bu hata döndürüldü.

99 DEPREMİNDEN 6 SAAT SONRA KURULAN ÇADIRDA TAYYİP’E FOTOĞRAF VERİLMEYE BAŞLADI: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘Hatay’da 21 bin çadır kurduk’ dedi. Sevinelim mi üzülelim mi? Hatay’ın 250 bin çadıra ihtiyacı var. 11. gün ihtiyacının 1/10’unu bile karşılayamazsın, televizyonun karşısına geçersin ‘Hatay’da 21 bin çadır kurduk’ dersin. İmkansız. Çadır kurma kurallarının da çok olumsuz olduğuna dair haberler var. Neden bu ülkenin çadırı yok? Tayyip Bey, 1999 depreminden 6 saat sonra kurulan çadırda fotoğraf verdi. 6 saat sonra. Dördüncü gün çadırları görmeye başladık. Şimdi bu sarayın ve şirketinin burada bir suçu yok mu?

İKİNCİ EL GİYSİLERİ BÖLGEYE GÖNDERMEYİN VEYA: Allah aşkına buradan sesleniyorum; Bölgeye ikinci el kıyafet göndermeyin. Göndereceksen git temiz bir şey getir gönder. Bölgede giysiler yol kenarlarına dökülüyor ve hatta ısınmak için yakılıyor. Değerli hemşehrilerim, bu acıyı hepimizin derinden hissettiğini biliyorum. Şu anda bölgede kıyafetten çok iç giyime ihtiyaç var. Göndereceksen yeni iç çamaşırı gönder. Ped, çocuk bezi, sağlık gereçleri gönderin. Tabii ki kuru mama ve konserve mamaların da çok işe yarayacağını düşünüyoruz.

ERDOĞAN DOĞRU SÖYLÜYORSUNUZ: Beyefendi yapmış, bu kadar isilik gerçekten mümkün değil. ‘Yıkılan binaların yüzde 98’i 1999 öncesi binalar’ dedi. Erdoğan doğru söylemiyorsun. 99’dan önce yapılıp yıkılan bir bina var ama dedikleriniz doğru değil. Bir de doğru diyelim, ’99’dan önce yapıldı diyorsunuz, 2002’de iktidara geldiniz, 21 yıl geçti, 6 kat imar affı çıkardınız Erdoğan. Neden bu imar affını çıkardınız demiyorum ama şunu söylemek hakkımdır Erdoğan, hiç mühendislik hizmeti almamış, mühendis el değmemiş, rölövesi yapılmamış binalara nasıl af çıkardınız? bir jeoloji mühendisi tarafından bakılmadı mı? Hazineye üç beş kuruş girebilmek için. Hazineyi boşaltırsın, beşli çeteye verirsin, hazine boşalınca millete bırakırsın. ‘İmar barışı çıkaracağım, yüzde 2 ver’ Ne yazık. Asıl sebep binanın 99’u, o değil. 6 defa söktüğünüz, mühendislik çalışmaları yapılmamış ve zemin etüdü yapılmamış binalara yapı kayıt belgesi verilmesidir.

İLK ÜÇ GÜNDE MUAFİYET İDDİAMIZI KABUL ETMİŞTİR: Erdoğan, ‘ilk günlerdeki eksiklikler ve aksaklıklar kısa sürede önemli ölçüde giderildi…’ İşte bu; Bu da muhalefetin ilk üç gün devlet yok iddiasının kanıtıdır. İlk üç gün beceriksizlik iddiamızı kabul ediyor. Çavuşoğlu’nun dediği, ‘Elbette her şey mükemmel değil. Her şeyden önce, uyum eksik olabilir. Ancak kısa sürede sistem oturdu…’ Oturmadı Sayın Çavuşoğlu. Köyler kokuyor. Çavuşoğlu da ‘sistem oturdu’ diyor. Böyle oturacaksa bu sistemdir. İnsanlar beton üzerine karton üzerine uzanıyorsa ve siz buna ‘Sistem oturdu’ diyorsanız böyle bir sistem olur. Ömer Çelik, ‘Elbette ulaşılamayan yerler, sıkıntılar, aksaklıklar söz konusu olmuştur.’ Olmamalı kardeşim Ulaşılmaz bir yer olmamalıdır. Halil Rıfat Paşa’nın meşhur bir sözü vardır; “Gidemeyeceğin yer senin değildir.” Dünyanın lideriyim diye hava atacağınıza Maraş’ın, Hatay’ın köylerindeki dramı devleti oraya göndererek çözüm bulacaksınız.

Kumbarasını açıp 120 TL gönderen 6 yaşındaki oğlumuza ve ona umre ve hac parası veren halamıza ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ: Saray ve cumhuriyet ne yapıyor, bazı STK’lar amaçlıyor. AHBAP’la ilgili. Madem halk sizin Kızılay’ınıza, AFAD’ınıza güvenmiyor, AHBAP’a yardım etmiyor, neden bu adamı hedef alıyorsunuz? Dün gece AFAD ve Kızılay merkezli büyük bir bağış kampanyasını birlikte izledik. Öncelikle ortak yayına katılan tüm televizyonların sorumlularına teşekkür etmek istiyorum. Burada görev yapan ünlü sanatçılara, sporculara ve medya mensuplarına teşekkür etmek istiyorum. eksik olma Kumbarasını açıp 120 TL gönderen 6 yaşındaki oğlumuza ve ona umre ve hac parası veren halamıza çok teşekkür ederim. Biriktirdiği 600 bin TL’yi araba almak için harcayan abimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Kısacası aziz milletimize teşekkür etmek istiyorum.

MERKEZ BANKASI NİSAN AYINDA HAZİNE’YE AKTARILACAK KÂRI BURADA BAĞIŞ OLARAK GÖSTERDİ: Dün geceki kampanyada daha fazla sivil katkı olmasını isterdim. Merkez Bankası 30 milyar, şu kadar Ziraat Bankası, bu kadar Halkbank, bu kadar Vakıfbank izlediniz… Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Ey Merkez Bankası, nisanda genel kurulunu yapacaksın, o kadar, kârını da Hazine’ye aktaracaksın. Merkez Bankası Nisan ayında Hazine’ye aktaracağı karı bağış olarak gösterdi. Devlet bu cebinden çıkardı, gösterdi, bu cebe koydu ve canlı canlı yaptın, yazıklar olsun. Bunlar kişisel olacak, oradaki genel müdürün parası değil. ‘Bir milyon vereceğim, geçmiş olsun’ diyor, ‘Hayır, Merkez Bankası’nın başını bağlayacağız.’ ’20 milyon vereceğim ama millete geçmiş olsun diyorum’ diyor. Hayır. Böyle bir şey olur mu?

ENFLASYONU DÜŞÜRÜRSENİZ BU TÜR MODAYA ​​VE 2 AY SONRA HAZİNEYE, AFAD’A VE KIZILAY’A BAĞIŞ OLARAK AKTARACAĞINIZ PARAYA SAHİP OLACAĞINIZ ZAMAN: Merkez Bankası Başkanı (Şahap Kavcıoğlu), kanunen size verilmiş bir göreviniz var. Enflasyonu düşürme görevi vardır. Böyle hava atmak yerine 2 ay sonra Hazine’ye aktaracağınız parayı AFAD’a, Kızılay’a bağış olarak havale etmek yerine enflasyonu düşürün. AK Parti’nin doğasında devletle, milletin aklıyla alay etmek gibi bir umursamazlık olduğunu her zaman söylüyorum. Dün akşam 5’li çetenin cömertliğini gözlerimizde yaşlarla izledik. Adam işi garantiye almış, Resmi Gazete’de 3 milyar muafiyet. Dün gece cömert 5 çeteden birine 3 milyar muafiyet. Muafiyeti peşin aldı ve sonra TV’deki beyin sarsıntısına bağışladı. Oh ne oldu, bu kadarını affedeceğim.

KIZILAY TURGEV’E YAPILAN BAĞIŞI AKTARDI: Bu bağışların akıbeti önemlidir. Geçmişten gelen bir güvensizlik var. Kızılay, kendisine yapılan bağışı TÜRGEV’e devretti. AFAD’ın koordinasyon eksikliği ve beceriksizliği ortada. Bu nedenle bu bağışların harcamalarının çok şeffaf olması gerekmektedir. Kumbarasını açıp 120 lira gönderen 6 yaşındaki çocuğun parasının amacına ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek Cumhuriyet Halk Partisi ve Sayıştay’ın görevidir. Oğlan kumbarayı açtı, 120 lira çıktı gönderdi. Adam umreye gidecek, hanım hacca gidecek, o da ayırdığı parayı gönderdi. İnşallah bu paranın boşa gitmemesi için üzerimize düşeni yapacağız.

BAFRA VALİLİĞİ DAĞITIM YERLERİNE MEKTUP YAZDI: AFAD ve Kızılay bu harcamaları şeffaf bir şekilde resmi internet sitelerinde göstermelidir. Hepimiz görmeliyiz. Sayın Erdoğan neden şunu söyleme ihtiyacı hissetti anlamıyorum: ‘Her kuruş depremzedeler için kullanılacak’. Bu parayı başka bir şey için mi verdik? Bunu söyleme gereği şudur; ‘AFAD’a ve Kızılay’a olan güvensizliği biliyorum ama merak etmeyin her kuruşunu depremzedeler için harcayacağız’ demek. Yazık ki: Bafra Kaymakamlığı dağıtım noktalarına yazı yazmış. Tam olarak şöyle: ‘Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilçemizi etkisi altına alan depremden zarar gören vatandaşlarımız için açılan AFAD hesaplarına yapılan nakit yardım makbuzlarının listesinin kaymakamlığımıza iletilmesini rica ederim. iller.’ Ciddi bir şey söyleyecektim, ayıp olurdu. Bu nedir? Ey Bafra Kaymakamı milletin size neler kattığını. Adında bağış ve gönüllülük aslı var. Aksi takdirde Tayyip Bey emir verirdi ve siz her memurun maaşının yarısını keserdiniz. Bu ne küfür Nedir bu umursamazlık, ilgisizlik, saygısızlık? Ne yapacaksın, millet ne kadar para bağışladı? Bunu milletin takdirine arz ediyorum. AK Parti ve bürokratlarının konuya nasıl baktığının tipik bir örneğidir.

TÜMÜNÜN ÖDÜLLENDİRİLMESİ GEREKİYOR: Çadırlar, çadırlar… Yine en büyük sorun, konteyner en büyük sorun, salgınlara karşı önlem almak en büyük sorun, beslenme ihtiyacı artık karşılanmalı En büyük sorun 11. günde çözülmedi, çalışan memur arama kurtarma, isteyen herkes ödüllendirilmeli. Bu para değil. O insanların fedakarlıkla nasıl çalıştıklarını biliyorum. İtfaiyeciden belediye başkanına, AFAD’dan Kızılay’a, Jandarma Arama Kurtarma’dan (JAK) Polis Arama Kurtarma’ya (PAK) kadar. Hepsi ödüllendirilmeli. Bu sadece para değil, çeşitli yollar var.

İSTİFA ETMESİ GEREKENLERDEN: Tüm doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet faturalarınızı silin. Bölgeden ayrılan ailelerin çocuklarının özel okul öncesi ilkokul, ortaokul ve lise nakillerini süratle yapın. Ağır gidiyor, şu ana kadar 5 bin yapıldı, 11 gün geçti. Üniversitelerin kapatılma kararı derhal iptal edilmeli, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları yerine kamuya ait misafirhane ve oteller kullanılmalı ve harcamalarda şeffaf olunmalıdır. Özellikle ilk 3 gün ihmal ve sorumsuzluğun faturasını ödeyin. İstifa etmesi gerekenlerin istifasını alın. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının faaliyet göstermesini sağlayacak tüm teşvik tedbirlerini almak. Her şeye rağmen bölge ıssız kalmamalı. Bölgede işten çıkarma yasağı getirin. Kimse kovulmamalı. Yerel yönetim çalışanlarının orada kalmaları için teşvik ve takviyeleri açıklayın. Çadır, konteyner vb. mallardaki KDV’yi derhal yüzde 1’e düşürün. Sadece AFAD’ın ya da AK Parti’ye yakın STK’ların aldıkları için değil, herkes için.

TÜRKİYE TARİHTE YAPILACAK BİR SEÇİM İÇİN HAZIRLANACAK YETENEK VE KAPASİTEYE SAHİPTİR: Seçim tartışmalarını bitirin. Ömer Çelik, ‘Bülent Arınç’ın kendi görüşüdür’ dedi. Arınç’ın kendi görüşü, ama sonra belki özrü onun kusurundan daha büyük bir şey söyledi: ‘AK Parti’nin bu konulardaki yetkili kurulları AK Parti’nin MKYK’sı, MYK’sı ve genel başkanlığıdır’. Ömer Çelik değil. Bu konuların değerlendirileceği yer AK Parti MKYK, MYK, genel başkanlık değildir. Bunca yıldır siyasetin içindesiniz, Anayasa’yı hiç okumadınız mı? Anayasa’ya göre savaş yoksa seçim tarihinin ertelenmesi Meclis’te bile tartışılamaz. Savaş hali çıkarsa Meclis’te ertelensin demiyorum, Meclis’te görüşülür demiyorum. Savaşın ciddiyetine ve boyutuna göre seçim ertelenebilir veya ertelenmeyebilir. Dolayısıyla seçimin ertelenmesinin konuşulacağı yer AK Parti MYK olamaz. AK Parti yönetim kurulu başkanı olamaz, Bülent Arınç da olamaz elbette. Türkiye bu yaraları sararken, millet, tarihinde yapılacak bir seçime hazırlık yapacak kabiliyet ve kudrete sahip olduğu gibi, dün gece de yardımlaşma ve dayanışma duygusunu gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu