Geçici işçiler kadro hakkı istiyor
14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Mart ayının sonlarına doğru çalışmalarını durdurması bekleniyor.
Sendikalar yasal düzenleme ile çözülecek sorunları gündeme getirmeye devam ediyor.
Sendikalar, yılda 10 ay kamuda çalışıp 2 ay atıl kalan 50 bine yakın çalışana ekip sözünün TBMM tatile girmeden yasalaştığını hatırlatıyor.
“15-20 yıl geçici çalışma yok”
Eyüp Alemdar, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatı Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel BaşkanıTaşeron personel ve kesintili işçiliğin analiz bekleyen önemli sorun alanları olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
Geçici personel istihdamı kısa vadeli bir istihdam şeklidir. Süresi 15-20 yıl olan kalıcı personel alımı olmayacaktır. Kamuda yılda 10 ay çalışan, 2 ay atıl durumda olan yaklaşık 50 bin işçi var. Bu çalışanların Kamu Çerçeve Protokolü ile belirlenen takım haklarının Meclis tatile girmeden önce verilmesini istiyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan 31 bin üyesi bulunmaktadır.
Bu işçilerin yaklaşık 31 bininin Milli Eğitim Bakanlığı mensubu olduğunu belirten Alemdar, şu bilgileri aktardı:
Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde devam etmesi için özverili bir şekilde çalışan üyelerimize, yetkililerin verdiği sözü bir an önce yerine getirmesi gerekmektedir.
“Orman Genel Müdürlüğü’nde kesintili statta 14 binden fazla çalışan ekip bekliyor”
Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar AslanOrman Genel Müdürlüğü’nde geçici statüye sahip 14 binden fazla işçinin ekip beklediğine dikkati çekerek, bu talebin karşılanması gerektiğini söyledi.
Kamuda kadrolu olmayan personelin çalışma süresinin 2019 yılında 9 ay 29 güne çıkarıldığını hatırlatan Aslan, şunları kaydetti:
Kalan 2 ayın devlete hiçbir maliyeti yok. Üyelerimizin kalan iki ayı tamamlamasını ve 12 ay ekip olarak çalışmasını istiyoruz. Takım hakkı, süreksiz çalışanların moralini, motivasyonunu ve üretkenliğini artırır. Türkiye’nin dört bir yanında yeşil vatan için çalışan üyelerimiz ekiplerinin bir an önce verilmesini bekliyor.
“Diğer sorunlar çözüldü, geçici işçilik çözülmedi”
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa GökÖte yandan süreksiz personelin takım haklarının Kamu Çerçeve Protokolü ile belirlendiğini hatırlatarak, bu kararın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Takım düzenlemesinden önce geçici personel, EYT ve sözleşmeli memurlardan oluşan kadronun gündemde olduğuna dikkat çeken Gök, şunları kaydetti:
3600 Müteahhitler için ek gösterge, EYT ve ekip sorunları giderilmiş, ancak devamsızlık yapan çalışanların ekip sorunu çözülmemiştir. TBMM’nin Mart ayı sonunda asıl işine başlayacağını göz önünde bulundurarak bir an önce ekip hakkının yasalaşmasını istiyoruz.