Haber

Atatürk’ün ölüm yıldönümü Pretoria ve Cape Town’da anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85’inci yılında Türkiye’nin Pretoria Büyükelçiliği ve Cape Town Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenlerle anıldı.

Büyükelçilik binasında düzenlenen törende, Atatürk’ün vefat ettiği saat 09.05’te başlayan siren sesi eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunun ardından çelenkler bırakıldı ve ardından İstiklal Marşı söylendi.

Büyükelçi Ayşegül Kandaş törende, Atatürk’ün sadece Türk milletini esaretten kurtarmakla kalmayıp, gerçekleştirdiği inkılâplar, çağdaş ve ölümsüz fikir ve idealleriyle geleceğin Türkiye’sine ışık tuttuğunu belirterek, “Mesele olarak” Aslında o ışık dün ve bugün olduğu gibi yarın da yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.” dedi.

Hayatının önemli bir bölümünü savaş bölgelerinde geçiren Atatürk’ün barışın değerini bilen bir cumhurbaşkanı olduğuna dikkat çeken Kandaş, “Aslında çizdiği hedefler ve izlediği politikalar çerçevesinde ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesi ülkemizin bu güne gelmesindeki en önemli etkeni oluşturdu.” söz konusu.

Kandaş, Atatürk’ün maceracı bir dış politika anlayışını kesinlikle reddederken, ulusal sınırlar içinde bağımsız bir Türk Devleti inşasını öncelikli hedefi olarak belirlediğinin altını çizerek, “Ayrıca sahada elde ettiği başarıları müzakere dehasıyla da pekiştirdi. 100’üncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’ni yarattık.” “Koşulsuz bağımsızlığa kavuştu.” dedi.

Konuşmanın ardından motosikletle Afrika’yı dolaşan Türk seyyah Anıl Ünlü’nün, Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan biri olan “Bülbülüm Altın Kafeste”yi söylediği video, Cape Town’daki Masa Dağı’nın zirvesinde gösterildi.

Törende Yunus Emre Enstitüsünün Güney Afrikalı iki öğrencisi İstiklal Marşı’nı seslendirdi.

Kapanışın ardından katılımcılara Atatürk’ün en sevdiği şarkılar eşliğinde Türk mutfağından lezzetler ikram edildi.

Cape Town’da tören

Cape Town Başkonsolosluğu’nun resmi X hesabından yapılan paylaşımda, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 85. yıl dönümünde vatandaşlarımızın katılımıyla saygı ve minnetle anıyoruz. Cape Town’da.” ifadeler kullanıldı.

Paylaşımda, “Ulu Önder, mezarından binlerce kilometre uzaktaki varlığı ve eserleri önünde saygıyla eğiliyoruz.” Onun sözleri yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu