Haber

İran’dan ABD’li Türk iş adamına yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları’na petrol satışına aracılık ederek ve faiz aklayarak İran’a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk iş adamı Sıtkı Ayan ve şirketlerini yaptırım listesine aldı.

Ayan’a bağlı şirketler, İran petrolü için uluslararası sözleşmeler ve nakliye süreçleri düzenlemek, petrolün menşeini gizlemeye yardım etmek ve Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün çıkarlarını aklamakla suçlanıyor.

“Yüz milyonlarca dolarlık” sözleşmeler

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ayan’ın İran petrolünün satışı için Çin, Doğu Asya’daki bazı ülkeler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa’dan alıcılar ile “yüz milyonlarca dolarlık” iş sözleşmeleri düzenlediği kaydedildi. bu sözleşmeleri Kudüs Gücü’ne iletti.

Ayan’ın geniş şirket ağı aracılığıyla İran petrolünün satış ve nakliye süreçlerini gizlediği ve bu faaliyetlerinde Kudüs Gücü’nün üst düzey isimleri olan Behnam Shahriyari ve Rüstem Qassemi ile temas halinde olduğu da kaydedildi. ABD’nin yaptırım listesinde. İran Devrim Muhafızları, ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

20 şirket ve bir gemi yaptırım listesinde.

Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve iki Türk vatandaşı ile Cebelitarık merkezli ASB Şirketler Grubu’nun da aralarında bulunduğu Ayan’a ait 20 şirket ve bir geminin yaptırım listesine alındığı bildirildi. ASB bünyesinde Türkiye, Kıbrıs, Hindistan ve Marshall Adaları’nda çeşitli şirketler yer almaktadır.

Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesine alınmak, ABD’deki tüm varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarının yaptırım listesindeki kişi ve şirketlerle iş yapmasının yasaklanması anlamına geliyor.

DW/BK,TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu