Sağlık

Ramazan ayında ağız kokusu nasıl önlenir?

Ramazan ayında değişen beslenme rutini, uzun süreli açlığı sürdürmek, ağız ve diş sağlığını korumak için hem ağız hijyeni alışkanlıklarında hem de diyette bazı değişiklikleri zorunlu kılmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Fatma Ulu bilgi verdi.
 

Ağız ve diş sağlığının korunması her zaman üzerinde durulması ve değer verilmesi gereken bir konudur. Günlük hayatımızda ağız ve diş sağlığını korumak için sabah ve akşam olmak üzere en az iki kez diş fırçalamak; Diş ipi, orta yüz fırçası ve gargara gibi ek aletlerin kullanılması yeterlidir. Ancak Ramazan ayında değişen beslenme rutini konusunda daha dikkatli olmalıyız.

Özellikle Ramazan ayında insanları en çok rahatsız eden durumlardan biri de ağız kokusunun (ağız kokusu) artmasıdır. Yapılan araştırmalarda ağız kokusuna neden olan en büyük etken dil üzerinde biriken bakterilerdir. Oruçlu kişilerde ağız kokusunun diğer sebepleri ise ağız kuruluğu, iyi temizlenmemiş diş yüzeyleri, uyumsuz onarımlar ve bunların ortasında biriken yemek artıklarının oluşturduğu plaklardır.

“Sahur ve iftardan sonra dişler titizlikle temizlenmeli”

Sahur ve iftardan sonra dişleri özenle fırçalamak, diş ipi kullanmak, dili dil sıyırıcısı ile temizlemek hem diş çürüğünü hem de diş eti iltihabını ve ağız kokusunu önleyecektir. Yine ağız kokusunu önlemek için gargara kullanılması önerilir. Ramazan ayı boyunca gün içerisinde macun kullanmadan kuru fırçalama yapılması diş plağının temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Peki, Ramazan ayında başka nelere dikkat etmelisiniz?

  • Öncelikle oruç tutarken yeterli ve istikrarlı beslenmeye dikkat edilmeli,
  • Hem ağız kuruluğunu hem de vücut susuzluğunu önlemek için iftar ve sahur arasında bol su için,
  • Fast food yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğnemek sindirime yardımcı olduğu kadar ağız ve diş sağlığı açısından da çok değerlidir,
  • Diş ve diş etlerinize zarar vermemek için çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmemelisiniz,
  • Ramazan ayında peynir ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Bu formda dişlerinizin çürümesini en doğal şekilde önleyeceksiniz,
  • Sarımsak ve soğan gibi besinlerden kaçınılmalı,
  • Süt ve balık, sindirim sırasında kötü koku salan proteinler içerdiğinden, tüketildikten hemen sonra dişler fırçalanmalıdır.

Bilinenin aksine aç bireylerde su yutmadan birçok diş işlemi (kireç temizliği, basit dolgular, ölçü alma vb.) uygulanabilir. Ancak en keyiflisi ramazandan önce dişçiye gitmek olacaktır. Acil bir durumda sağlığınız her zaman değerlidir. Gerekli işlemler titizlikle yapılmalı ve doktor direktiflerine uyulmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu