Sağlık

Tıbbi Literatürde Bir Tür Yaygın Hastalık Olan Hemofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kan tutması manasına gelen hemofobi toplumda epeyce sık görülen bir tıp fobidir. Hemofobi olarak bilinen bu durum teşhis kriterlerine nazaran özel bir cins fobidir. İğne, kan, yaralanma fobilerine dahil olan kan fobisi olan bireylerde bayılma üzere durumlar sıklıkla görülür. Kimi kan fobisi olan şahısların ambulans sireni duyunca ya da ameliyat yahut kan sözlerini duyunca bile bayıldığı durumlar olmaktadır. Bu yazıda sizlere hemofobi hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri aktaracağım.

Hemofobi nedir?

Kan tutması yahut bilinen bir öteki ismiyle kan korkusu bir çeşit fobidir. Tıbbi literatür hemofobi yahut hematofobi olarak da isimlendirilmektedir. İğne fobisini de içeren bu özel fobi öteki fobilerde sık görülmeyen kimi belirtilere neden olabilir.

Kan tutulması yaşayan bireylerin fizikî belirtileri şunlar olabilir:

Kan görünce mide bulantısı hissetme, göz kararması, tansiyon düşmesi, bayılma, nefes alma zahmeti, kalp atış suratında artış, titreme ve terleme.

Kan gördükten sonra yahut kan ile ilgili konuşmalara şahit olduktan çabucak sonra kendinizi makus hissediyor musunuz?

Kan korkusu yaşayan beşerler kan konusu geçince huzursuz olurlar. Kan görmekten yahut kanın dahil olabileceği bir test yaptırmaktan endişe duyarlar.

Kan kaygısının nedenleri nelerdir?

Kan tutmasına sahip birçok insan kan tutmasının neden olduğunu ve nasıl oluştuğunu merak etmektedir. Yapılan araştırmalar bu fobinin oluşmasına az da olsa açıklama getirmiştir.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Jon Sanford, kan görmeye karşı gösterilen bu farklı reaksiyonun, tıbbımızın popülasyonunun yalnızca %3-4 ortasında görüldüğünü belirtiyor.

Bu tıp spesifik fobiler ekseriyetle 10 yaşından sonra ortaya çıkar.

Kan tutması öbür kimi psikiyatrik şartlar ile birlikte bulunabilir. Bunlar:

Agorafobi (kaygı bozukluğu), hayvan fobileri, panik bozukluklar, nozofobi (hastalık hastalığı), hipokondriazis (ciddi bir hastalığa yakalanma korkusu).

Kan korkusu olan bireylerde tabip ve diş doktoruna gitme bunların yanı sıra iğne korkusu sıklıkla görülür.

Büyük bir kan kaybı yaşamış olmak, travmatik bir yaralanma geçirmiş olmak yahut uzun periyodik kronik bir hastalığa sahip olmak kan korkusuna ve kan tutması oluşumuna neden olabilir.

Kan tutması oluşumu için risk oluşturabilen faktörlerden birincisi kalıtsal kökenli olması.

Bazı insanların başka insanlara nazaran fobi geliştirme mümkünlüğü daha yüksektir. Kalıtsal etkenler sonucunda kan korkusu oluşabilir. Hemofobi hadiselerinin bir kısmı kalıtsal kökenlidir.

Endişeli ebevynler kan korkusunu tetikleyen nedenlerden biridir.

Öğrenme çağında iken etrafınızdaki bireylerden görerek yahut duyarak birtakım objelere yahut cisimlere karşı korkmayı öğrenebilirsiniz. Bir çocuk annesinin kandan korktuğunu görürse kan korkusu geliştirebilir ve kan tutması yaşayabilir.

Aşırı muhafazacı aileler çocuklarını her türlü negatif durumdan korumak isteyebilirler.

Ancak bu durum kişiliğin ve mizacın oturmasını engelleyebilir ve uzun bir mühlet sonra çeşitli fobilere yol açabilir.

Daha evvel yaşanmış olan gerilimli yahut travmatik bir olay fobi oluşumu ile sonuçlanabilir.

Bu olay kan ile ilgili ise kan korkusu ve kan tutması ile sonuçlanabilir.

Hemofobi bedende eşsiz bir hale neden olabilir. Kan tutması durumunda vazovagal karşılık tetiklenir.

Vazovagal cevap (bilinç kaybına kadar ilerleyebilen anksiyete, baş dönmesi, bulantı) nedeniyle kalp atımında ve kan basıncında ani bir düşüş yaşanır. Vazovagal cevap nedeniyle baş dönmesi yahut göz kararması hissedebilirsiniz. Ani bir terleme ve bayılma görülebilir. Hemofobiye sahip insanların %80’inde vazovagal cevap tetiklenir.

Çocuklarda daha farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Sinirlilik hali, ebeveynlere sarılma, ağlama, saklanmak, kan ile ilgili tüm durumlardan kaçınmak.

Hemofobi nasıl teşhis edilir?

Kan ile karşılaştığınızda yaşadığınız deneyimlerden sonra bir tabiple görüşmek yararlı olabilir. Hekiminiz kan korkusunu teşhis edebilir ve size yardımcı olabilir. Hemofobi teşhisi için tıbbi ekipmanlar yahut iğneler kullanılmaz. Kan ile karşılaşabileceğiniz rastgele bir durum olmayacaktır.

Doktorunuz sizlere kimi sorular sorarak teşhis koymaya çalışacaktır. Bu sorulardan kimileri şunlar olabilir.

  • Semptomlarınız nelerdir?

  • Kan ile karşılaşınca neler hissediyorsunuz?

  • TV’de kan görmek sizi etkiliyor mu?

  • Göz kararması yahut bayılma yaşıyor musunuz?

  • Bu semptomları ne kadar müddettir yaşıyorsunuz?

  • Ek bir sıhhat sorununuz var mı?

  • Ailenizde kan tutması yaşayan biri var mı?

Kan tutması tedavisi nasıl yapılır?

Kan korkusu her an her yerde karşılaşılabilecek fobilerden biridir. Güçlü kaidelerde sağlıklı davranışların ortaya konması için kan tutması tedavisi yapılmalıdır. Hemofobi birçok tedavi metoduna çok âlâ karşılık verir. 

Kan tutması yaşayan şu şahısların tedavi edilmesi değerlidir:

  • Kan korkusu panik atağa yahut önemli telaşa neden oluyorsa

  • Korku seviyesi vakit geçtikçe artma eğilimindeyse

  • Kan tutmasının belirtilerini 6 ay yahut daha uzun müddettir yaşıyorsanız

Fobilerin tedavisi için uygulanabilecek en tesirli yaklaşımlardan biri maruz kalma terapisidir

Bir terapist eşliğinde kaygılarınıza maruz kalarak fobinizle başa çıkmayı öğrenebilirsiniz. Maruz kalma terapisinde görselleştirme, anlatma veya fobiye artan seviyede maruz bırakma seçenekleri kullanılabilir. Terapi esnasında tüm seçenekler harmanlanabilir ve yeni bir yaklaşım sergilenebilir.

Bilişsel davranışçı terapi de bir terapist yardımıyla korku duyduğunuz mevzuda konuşmalar yapabilirsiniz.

Bu sayede dert hissinize yol açan nedeni belirleyebilir ve bu nedene yönelik tahliller üretebilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapinin hedefi; kanla ilgili testler yahut yaralanmalar esnasında gerçekte neler olduğuna dair gerçekçi düşünceler oluşturmaktır.

Hemofobi belirtilerinin önemli olduğu hastalarda ilaç tedavisi gerekli olabilir.

npistanbul.com

Fobiler için uygulanabilecek ilaçlar konusunda net bir yaklaşım yoktur. Psikiyatri uzmanı, kaygınız hakkında daha fazla bilgi edinerek sizlere yönelik bir ilaç tedavisi reçete edebilir. Daha fazla bilgi için hekiminizle konuşmalısınız.

Çeşitli gevşeme idmanları fobilerin tedavisinde kullanılabilmektedir.

Bunlar;

  • Nefes alma egzersizleri

  • Yoga

  • Çeşitli spor faaliyetleri

Gevşeme antrenmanları yardımıyla gerilimi daha yeterli yönetebilir ve fizikî semptomlarınızın azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kan tutması nedeniyle ortaya çıkan bayılma nöbetlerini engellemek gayesiyle tansiyon uygulaması yapılabilir.

Bu tedavi metodundaki ana fikir, kan tetiklenmesine maruz kaldığınızda yüzünüz kızarıncaya kadar kollardaki ve bacaklardaki kasları aralıklı germektir. 

Yapılan bir çalışmaya nazaran, bu tekniği deneyen iştirakçilerin büyük bir kısmı bayılma olmadan yarım saatlik ameliyatlar izleyebilmektedir.

Zaman içerisinde reaksiyonlarınızda rastgele bir azalma görülmeden şiddetlenip artıyorsa bir tabibe giderek tedavi sürecinizi başlatmanız hakikat bir karar olabilir.

www.wikiravan.com

Kan görünce, gördükten sonra yahut kan ile ilgili bir konuşmaya kulak konuğu olduğunuzda kendinizi makûs hissediyorsanız, bayılma hali yaşıyorsanız, mide bulantısı, huzursuzluk, göz kararması, tansiyonunuzda değişiklik hissediyorsanız hemofobik olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu